Houten planken

Houten planken

Over houten planken wordt wel eens gezegd dat ze onhygiënisch zouden zijn. Er kunnen gemakkelijk bacteriën achterblijven in het hout, wanneer het product niet goed wordt gereinigd of onderhouden.  

Onderzoek van een Deens laboratorium wijst uit dat hout de groei van bacteriën juist remt. Houten snijplanken zouden naar aanleiding van de uitkomst uit dit onderzoek dus erg geschikt om in de keuken te gebruiken. In de professionele keuken zie je nu dat er een bepaalde kleurcode wordt gehanteerd wat betreft het gebruik van snijplanken. Zo is rood de kleur voor rauw vlees en de kleur groen is voor het snijden van groenten en fruit.

De voordelen van een houten werkplank

Houten snijplanken geven toch een authentiek gevoel. Hout straalt warmte uit. Een houten werkplank of snijplank is een accessoire, die zeker niet mag ontbreken in uw keuken. Aan het gebruik van houten planken zitten voldoende voordelen. Een aantal voordelen zetten we hier voor u uiteen:

  • hout kan vochtig worden

  • op een houten plank blijven keukenmessen scherp

  • hout is van nature een sterk product

  • hout is niet schadelijk voor de gezondheid

  • een houten plank kan gebruikt worden om hapjes op te serveren

Keukenemaille.nl heeft een bijzondere houten plank. Deze houten plank is een heel handige werkplank met een opstaande rand. Zo blijft deze stevig liggen op het aanrecht. Eventueel vocht blijft op de plank liggen en dit vocht spoelt u gemakkelijk weer weg. Gebruik de plank als extra werkblad op de tafelblad. De afmetingen van de houten werkplank zijn 60 cm x 40 cm. Een extra grote plank en zo voor veel doeleinden inzetbaar.

Een houten werkplank schoonmaken

Een houten snijplank is dus prima te gebruiken voor al uw snijwerk. Het maakt niet uit of het nu vlees, vis, groente of brood is. Maak de plank na elk gebruik goed schoon en u heeft geen last van bacteriegroei. Wij adviseren om de plank vooral niet schoon te maken met afwasmiddel, want daardoor lost de olie of was op. Het is raadzaam om meerdere houten planken aan te schaffen, zo heeft u er altijd één voor allerlei snijwerkzaamheden.

Hoe blijft een houten werkplank mooi?

Voordat u de houten plank in gebruik gaat nemen, adviseren wij om de plank met olie in te wrijven. De eerste keer kunt u de plank insmeren met olijfolie. Laat de olijfolie vervolgens goed intrekken. Eventuele overtollige olie verwijdert u. Daarna adviseren we om de houten plank te behandelen lijnzaadolie, walnootolie of een bijenwas. Deze oliën zijn het meest geschikt voor het behandelen van een houten werkplank of snijplank.

Door de plank af een toe eens van een laagje olie te voorzien wordt het hout beschermd tegen vocht en krijgt het intrekken van geur-, kleur en smaakstoffen geen kans. Voor het behandelen van de houten plank gebruikt u keukenpapier of een oud schoon doekje. Als u de houten plank regelmatig met zorg ‘opwarmt’ door de plank in te wrijven met een olie, behoudt de houten plank zijn functionaliteit en warme uitstraling.

Houten werkplank met opzetrand. Voor meerdere gebruiksdoeleinden.

Er zijn 3 producten.

Item 1-3 van 3 in totaal item(s)

Actieve filters